Stargate SG-1
VI Międzyszkolny Konkurs Siekania Cebuli
rg sg1 w dniu piątek, 18 luty 2011, 17:09 napisał(a)
 
16 lutego 2011 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” w Siemianowicach Śląskich odbył się VI Międzyszkolny Konkurs Siekania Cebuli. W imprezie udział wzięły delegacje sześciu szkół gastronomiczno-hotelarskich regionu śląskiego:
  • Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu, ul. Franciszkańska 13;
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, ul. K. Miarki 17;
  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach, ul. Rozdzieńska 25;
  • Zespół Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej, ul. Piłsudzkiego 5;
  • Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju, ul .Poznańska 1a;
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” w Siemianowicach Śl., ul. Matejki 5.
Zadanie uczestników polegało na pokrojeniu w kostkę jak największej ilości cebuli w czasie 3 minut. Jury oceniało:
  • ilość pokrojonej cebuli,
  • jakość pokrojonej cebuli,
  • ilość wylanych łez,
  • ilość przelanej krwi.
Młodzież chętnie popisywała się swoimi umiejętnościami, wzbudzając podziw nie tylko rówieśników, ale i zgromadzonych na widowni przedstawicieli grona pedagogicznego oraz jury.

Do finału zakwalifikowało się czterech uczniów najszybciej i najsprawniej władających nożem. Cenne nagrody czekające na zwycięzców dopingowały do rywalizacji w końcowej fazie rozgrywek. Dzięki hojności sponsorów poświęcenie i wysiłek wszystkich uczestników został doceniony i nagrodzony.

Finaliści VI Międzyszkolnego Konkursu Siekania Cebuli:
  • I miejsce - Tomasz Kuzia (Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach) - 624g pokrojonej cebuli,
  • II miejsce - Tomasz Tkacz (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych "COGITO" w Siemianowicach Śl.) - 630g,
  • III miejsce - Paweł Mirek (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych "COGITO" w Siemianowicach Śl.) - 595g,
  • IV miejsce - Agnieszka Janicka (Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach) - 445g.
Wyróżnienia:
  • Magdalena Choroba ( Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju) - specjalne wyróżnienie za dużą ilość posiekanej cebuli 625g,
  • Kluka Grzegorz (Zespół Szkół Spożywczych z Zabrza) - specjalne wyróżnienie za jakość pokrojonej cebuli i technikę siekania.
Dodatkową atrakcją był przygotowany przez Klub COPACABANA pokaz barmański.

Serdeczne podziękowania dla uczestników i sponsorów
a w szczególności:
  • Ogólnopolskiemu Ośrodkowi Rozwoju Zawodowego PROGRES;
  • BASTRA WEINDICH (Centrum Przemysłu Mięsnego i Gastronomii, Chorzów, ul. Adamieckiego 8);
  • Pokaz barmański: COPACABANA Klub (Siemianowice Śląskie, ul. 1-go Maja 12).
Bastra, Copacabana, Progres